florinanews.gr
ΥΓΕΙΑ

Ανησυχία για την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά – Σε ετοιμότητα το ΕΣY

ηπατιτιδα-hotshot.gr_
Κοινοποίηση

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά. Σε έκτακτη ενημέρωση το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC) ανακοίνωσε πως τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί φτάνουν τα 190. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν παιδιά με ύποπτα συμπτώματα, oι Έλληνες επιστήμονες όμως είναι βέβαιοι πως είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στη χώρα μας κρούσμα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Όπως έχει ήδη διαβεβαιώσει ο πρόεδρος του οργανισμού, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ενημερώσει όλα τα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, καθώς επίσης τους Παιδιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Εταιρείες, ώστε να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και να δηλώσουν άμεσα ένα ενδεχόμενο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας.

Επίσης έχει δημιουργηθεί ενα δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλα τα εργαστήρια, το οποίο επιτηρεί και καταγράφει τους ιούς.

Τι επισημαίνει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνοψίζοντας όλα όσα γνωρίζουμε για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει ότι, ενώ ο αδενοϊός είναι επί του παρόντος μια υπόθεση ως η υποκείμενη αιτία, δεν εξηγεί πλήρως τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας.

Η μόλυνση με αδενοϊό τύπου 41, τον εμπλεκόμενο τύπο αδενοϊού, δεν έχει προηγουμένως συνδεθεί με τέτοια κλινική παρουσίαση. Οι αδενοϊοί είναι κοινά παθογόνα που συνήθως προκαλούν αυτοπεριοριζόμενες λοιμώξεις. Μεταδίδονται από άτομο σε άτομο και συνήθως προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες, αλλά ανάλογα με τον τύπο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν άλλες ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδα (φλεγμονή του στομάχου ή του εντέρου), επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι) και κυστίτιδα (λοίμωξη της ουροδόχου κύστης).

Υπάρχουν περισσότεροι από 50 τύποι ανοσολογικά διακριτών αδενοϊών που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο. Ο αδενοϊός τύπου 41 συνήθως εμφανίζεται ως διάρροια, εμετό και πυρετό, που συχνά συνοδεύονται από αναπνευστικά συμπτώματα.

Παράγοντες όπως η αυξημένη ευαισθησία μεταξύ των μικρών παιδιών λόγω του χαμηλότερου επιπέδου κυκλοφορίας αδενοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η πιθανή εμφάνιση ενός νέου αδενοϊού, καθώς και η συλλοίμωξη SARS-CoV-2, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Υποθέσεις που σχετίζονται με παρενέργειες από τα εμβόλια COVID-19 δεν υποστηρίζονται προς το παρόν, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των προσβεβλημένων παιδιών δεν εμβολιάστηκε κατά της COVID-19. Άλλες μολυσματικές και μη λοιμώδεις εξηγήσεις πρέπει να αποκλειστούν για την πλήρη αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου.

Πόσα κρούσματα έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα

Με τις συνεχείς νέες κοινοποιήσεις πρόσφατων κρουσμάτων, τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με πιο εκτεταμένη αναζήτηση κρουσμάτων, είναι πολύ πιθανό να εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα πριν επιβεβαιωθεί η αιτία και εφαρμοστούν πιο συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου και πρόληψης.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, άλλα κράτη μέλη και εταίρους.

Μέχρι της 21 Απριλίου του 2022, τουλάχιστον 191 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας έχουν αναφερθεί σε 11 χώρες στην Ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ και σε μία περιοχή της Αμερικής.

Σχετικές αναρτήσεις

Ευχαριστήριο προς την ψυχολόγο του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας κ. Άννα Κοϊμτσίδου

Aίθουσα Σύνταξης

Κορονοϊός – ΠΟΥ: «Στα πρόθυρα» να αντιμετωπίζεται σαν την εποχική γρίπη

Aίθουσα Σύνταξης

Κινέζος επιστήμονας: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κορωνοϊός προήλθε από τα ζώα