florinanews.gr
ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΤΟΠΙΚΑ

Δυναμικό come back για το Ορυχείο της Αχλάδας με τη συμμετοχή Μυτιληναίου

dynamiko-come-back-gia-to-orycheio-tis-achladas-me-ti-symmetochi-mytilinaiou11
Κοινοποίηση

Αλλαγή του στάτους με πολύ θετικές προοπτικές σημειώνεται την τελευταία περίοδο στο λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας στη Φλώρινα. Ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν ζητήματα, τόσο με τη ρευστότητα της μισθώτριας εταιρείας, όσο και με αντιδικίες που υπήρξαν με τη ΔΕΗ, πλέον σημειώνεται μια εκρηκτική αύξηση της εξορυκτικής δραστηριότητας που δημιουργεί κλίμα σταθερότητας και προοπτική αύξησης των θέσεων εργασίας.

Ίσως να μην είναι ευρύτερα γνωστό στην κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά εδώ και τρεις μήνες έχει μπει ως στρατηγικός επενδυτής στο σχήμα της εκμετάλλευσης ο Όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος έχει ενισχύσει σημαντικά με τη ρευστότητα του, την επέκταση του Ορυχείου με την αγορά νέων εκτάσεων (Γυρούκι). Το ζήτημα της επέκτασης δραστηριότητας στα εδάφη του ορυχείου ήταν ένα σημείο καμπής. Διότι ενώ υπήρχε ζήτηση καυσίμου, τεχνογνωσία, εξοπλισμός αλλά και εργαζόμενοι έτοιμοι να προχωρήσουν, ήταν καίριο πρόβλημα το ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στα εδάφη.

Πρόκειται για μία κίνηση “ματ” με την οποία η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, μπαίνει δυνατά στη Δυτική Μακεδονία δείχνοντας εμπιστοσύνη στον ελληνικό λιγνίτη. Η συνεργασία συμφωνήθηκε στα τέλη του 2022 και σταδιακά ξεδιπλώνεται, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει στο 100% της σε περίπου ένα μήνα. Με τα νέα δεδομένα, υπάρχει μια ομαλοποίηση και μια ισορροπία στις διαδικασίες εξόρυξης, αλλά και στην αύξηση το ρυθμού εξόρυξης, με αποτέλεσμα να δουλεύουν “στο φουλ οι μηχανές”, με δύο βάρδιες ημερησίως στο ορυχείο, και τρεις βάρδιες ημερησίως στο σπαστήρα. Με τους σημερινούς ρυθμούς, εξορύσσονται έως 80.000 τόνους ανά μήνα, ενώ στόχος είναι η εξόρυξη 150 χιλιάδων τόνων λιγνίτη μηνιαίως.

Έκπληξη προκαλεί στους μη γνωρίζοντες τα πράγματα από κοντά, ότι το 100% της ποσότητας που εξορύσσεται, εξάγεται. Συγκεκριμένα πωλείται σε ΑΗΣ κοντά στο Μοναστήρι της Βόρειας Μακεδονίας, από τον οποίο υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Από την άλλη πλευρά, πλέον ο “γείτονας” του Ορυχείου, ο ΑΗΣ Μελίτης της η ΔΕΗ, δεν τροφοδοτείται από το ορυχείο της περιοχής, καθώς σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας, η τροφοδοσία του γίνεται από το Προσήλιο και το ΛΚΔΜ. Θυμίζουμε πως τα προηγούμενα χρόνια είχε προηγηθεί κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και την Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας για την ομαλότητα της τροφοδοσίας, οι οποίες δεν καρποφόρησαν.

Σε ότι αφορά την εργασία, σήμερα απασχολούνται τουλάχιστον 100 άτομα στην εξόρυξη, ενώ τον Μάιο προβλέπεται να δουλέψουν έως και 200 άτομα χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τους αριθμούς οι 130 εργαζόμενοι στην “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας”, οι οποίοι επακόλουθα αυξάνονται λόγω της ανόδου της εξόρυξης. Πρόκειται για πολύ σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες έχουν ήδη διαμορφώσει θετικές συνέπειες στην κοινωνία της Φλώρινας και έχουν αλλάξει την ψυχολογία του κόσμου. Όσο για τη συνέχεια της συνέργειας, φαίνεται πως η ομαλότητα που προς το παρόν υπάρχει, να έχει διαμορφώσει μια ισορροπία που είναι σημαντική τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επενδυτές.

Τέλος να σημειωθεί, ότι μετά και την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλόμενων βεβαιωμένων μισθωμάτων της εταιρείας ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε. προς το Δημόσιο, ανακλήθηκε η απόφαση του ΥΠΕΝ περί «Λύσης της σύμβασης μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας και έκπτωσής της από τα μισθωτικά της δικαιώματα» και η εκμετάλλευση συνεχίζεται κανονικά.

(e-ptolemeos.gr)

Σχετικές αναρτήσεις

Φλώρινα: Η ενίσχυση των κτηνοτρόφων και τα αρδευτικά στο επίκεντρο συνάντησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Η φύση συνεργάζεται αρμονικά…

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής με θέμα το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο