florinanews.gr
ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο Φλωρινιώτες καλλιτέχνες στο 13ο Διεθνές Συμπόσιο ζωγραφικής στην Κορυτσά 

13 750x354
Κοινοποίηση

Με μεγάλη επιτυχία ολοκηρώθηκε το 13ο Διεθνές συμπόσιο ζωγραφικής στην πόλη της Κορυτσάς στην μνήμη του μεγαλύτερου Αλβανού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Vangjush Mio.Το “International Art Colony the Days of Mio” είναι μία πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Κέντρου της Κορυτσάς με την συμμετοχή του Δήμου και θεωρείται το μεγαλύτερο διεθνές εικαστικό συμπόσιο της χώρας.

Στο συμπόσιο συμμετείχαν 30 εικαστικοί από 15 χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, Κύπρος, Γερμανία, Ισπανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία, Γαλλία, Ρουμανία, Κροατία κ.α. αλλά και τοπικοί καλλιτέχνες από την πόλη της Κορυτσάς. Δυναμική ήταν η παρουσία της ελληνικής αποστολής, καθώς την Ελλάδα εκπροσώπησαν δύο Φλωρινιώτες, ο ζωγράφος και καθηγητής Νίκος Ταμουτσέλης και ο γραφίστας και εικαστικός Αλκιβιάδης Βόσδου. Σημαντική παρουσία ήταν και η συμμετοχή της Κύπρου με τον Μάριο Αντωνιάδη, απόφοιτο της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, μιας και ήταν η πρώτη φορά που η Κύπρος εκπροσωπήθηκε σε αντίστοιχη διοργάνωση στην χώρα, ενώ θα χρειαστεί να τονίσουμε, ότι στην ηγετική ομάδα της διοργάνωσης των εκδηλώσεων συμμετείχε ενεργά και ο επίσης συμπατριώτης μας, Αλέξανδρος Οικονομίδης.

Η έναρξη των εκδηλώσεων του συμποσίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μουσείου του Vangjush Mio, όπου οι καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν και είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, αλλά κυρίως να έρθουν σε επαφή με το έργο και την ζωή του μεγάλου αυτού ζωγράφου. Η επόμενη μέρα σύμφωνα με το πρόγραμμα, περιλάμβανε ξενάγηση στην πόλη, στα γραφικά σοκάκια και στις παραδοσιακές συνοικίες, με σκοπό οι καλλιτέχνες να γνωρίσουν την ιστορία, τον χαρακτήρα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Κορυτσάς. Παράλληλα υπήρχε δυνατότητα να επισκεφτούν μέσα από οργανωμένες εκδρομές,τα γραφικά χωριά και άλλους ιστορικούς οικισμούς της περιοχής, ώστε να εντοπίσουν επιπλέον θέματα και ενδιαφέροντα φυσικά τοπία για να τα καταγράψουν στα έργα τους.

Οι ομάδες των καλλιτεχνών είχαν την δυνατότητα να εργαστούν τόσο ατομικά όσο και ομαδικά στο φυσικό χώρο, αλλά και μέσα στο κλειστό χώρο του εργαστηρίου που φιλοξενούσε τις εργασίες. Από αυτήν την διαδικασία της τετραήμερης συλλογικής εργασίας εντός του εργαστηρίου, δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους Καλλιτέχνες να γνωριστούν και να συνομιλήσουν μεταξύ τους, καθώς από το σύνολο των έργων καταγράψαμε τα διαφορετικά ρεύματα, τις τάσεις, τις διαφορετικές επιρροές των σχολών,σε ο’τι αφορά την χρήση των μορφικών εργαλείων, και όλα αυτά να συνυπάρχουν αρμονικά ως ιδέες και προτάσεις στον ίδιο χώρο.

Όλοι οι συμμετέχοντες στις τέσσερις μέρες που είχαν στην διάθεση τους, ήταν υποχρεωμένοι βάση του προγράμματος να δημιουργήσουν ένα ή και παραπάνω έργα για να τα προσφέρουν στην οργανωτική επιτροπή του Κέντρου Πολιτισμού.

Τόσο ο Νίκος Ταμουτσέλης όσο και ο Αλκιβιάδης Βόσδου, αλλά και ο Μάριος Αντωνιάδης, εμπνεύστηκαν εικόνες και τοπία από το αστικό τοπίο της πόλης, τα οποία και απέδωσαν σύμφωνα με το δικό τους χαρακτηριστικό προσωπικό ύφος, γραφή και μορφή. Τα έργα που συγκεντρώθηκαν στην συνέχεια εκτέθηκαν στην νέα γκαλερί της βιβλιοθήκης  “Thimi Mitko”σε μια πανηγυρική εκδήλωση, με τους καλλιτέχνες να παραλαμβάνουν τα διπλώματα τους από τον ίδιο τον δήμαρχο Κορυτσάς Sotiraq Filo. Το παρών έδωσε πλήθος κόσμου, επίσημοι και φιλότεχνοι, ενώ τα Αλβανικά ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι από την πρώτη μέρα κατέγραφαν τις εκδηλώσεις αναμεταδίδοντας ζωντανές εικόνες από τις δράσεις των καλλιτεχνών,κάλυψαν το γεγονός της βραδιάς.

H έκθεση θα διαρκέσει ως τις 11 Νοεμβρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχετικές αναρτήσεις

11 κόκκινα και 189 κίτρινα κτίρια από το σεισμό στη Φλώρινα

admin

Εκλογές 2023: Ποιοι βουλευτές εκλέγονται στη Φλώρινα – Οι πρώτοι σε σταυρούς

Aίθουσα Σύνταξης

Σύγκρουση τρένων στην Λάρισα: Σταματούν όλα τα σημερινά δρομολόγια της Hellenic Train

Aίθουσα Σύνταξης