florinanews.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΕΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εγκαινιάστηκε το νέο γραφείο της ΔΕΔΑ στη Φλώρινα

Francesca_Zanninotti_SOTIRIOS-Bosdou
Κοινοποίηση

Επίσκεψη στη Φλώρινα πραγματοποίησαν η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Francesca Zanninotti, και κλιμάκιο στελεχών της εταιρείας, με σκοπό να κηρύξουν την έναρξη λειτουργίας του νέου γραφείου της ΔΕΔΑ και να επιβλέψουν την πορεία υλοποίησης του έργου κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη.

Τα εγκαίνια του γραφείου της ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών), το οποίο βρίσκεται επί της οδού Στεφάνου Δραγούμη 19 στη Φλώρινα, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 18 Ιουλίου, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Σωτήριου Βόσδου, του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Φλώρινας, Νικόλαου Γρηγοριάδη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Σάββα Σαπαλίδη, καθώς και εκπροσώπων παραγωγικών και οικονομικών φορέων της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, χαιρέτησε την έναρξη λειτουργίας του νέου γραφείου της ΔΕΔΑ στη Φλώρινα, με δήλωσή του, επισημαίνοντας: «Ένα σημαντικό έργο για τη Φλώρινα, το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, είναι σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι θα μπορούν πλέον να καλύψουν τις αυξημένες ενεργειακές τους ανάγκες με τη χρήση του καθαρότερου συμβατικού καυσίμου, αξιοποιώντας, μάλιστα, τη δράση της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για επιχορήγηση έως και 100% του κόστους αντικατάστασης των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το πράσινο υδρογόνο να παίζουν τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της πατρίδας μας».

O αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας, Σωτήριος Βόσδου, υπογράμμισε στην ομιλία του: «Στην ακριτική μας πόλη, η θέρμανση “απομυζεί” σημαντικό ποσοστό του ετήσιου οικογενειακού προϋπολογισμού, ίσως το μεγαλύτερο, που θα το χαρακτήριζα δυσβάσταχτο. Επιπρόσθετα, η χρήση ορυκτών καυσίμων επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, καθιστώντας την πολλές φορές, σε συνδυασμό με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, ανυπόφορη. Η ανάπτυξη του δικτύου και η παροχή φυσικού αερίου, ως εναλλακτικού καυσίμου, μετά και τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή που επιβάλλουν την απολιγνιτοποίηση, παρέχουν τη δυνατότητα της οικονομικής θέρμανσης σε συνδυασμό με τη μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που επιδοτεί τη σύνδεση, ουσιαστικά χωρίς κόστος για το νοικοκυριό, αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο που καθιστά τη χρήση του φυσικού αερίου πλέον συμφέρουσα για τους Φλωρινιώτες».

Ο δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, εξέφρασε, με δήλωσή του, την ικανοποίησή του για την έναρξη λειτουργίας του νέου γραφείου της ΔΕΔΑ στη Φλώρινα, σημειώνοντας: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την έναρξη λειτουργίας του νέου γραφείου της ΔΕΔΑ στη Φλώρινα. Είναι μια θετική εξέλιξη με στόχο την περαιτέρω ενημέρωση των δημοτών για το σημαντικό έργο του φυσικού αερίου που υλοποιείται στην πόλη μας. Πριν από μερικά χρόνια, όταν η μεταλιγντική εποχή μετατράπηκε από συζήτηση που αφορούσε το ενεργειακό μέλλον σε μία ταχύτατα εξελισσόμενη και επιτακτική ανάγκη, με σωστό προγραμματισμό και σχεδιασμό αποφασίσαμε πως η πιο συμφέρουσα και άμεση λύση για την περιοχή του Δήμου μας είναι το φυσικό αέριο. Γίνεται, έτσι, πραγματικότητα ένα όνειρο πολλών ετών για τους δημότες μας και η Φλώρινα αποκτά πλέον εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για τον Δήμο μας που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα βελτιώσει οικονομικά και οικολογικά την καθημερινότητά μας».

H διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Francesca Zanninotti, τόνισε στην ομιλία της: «Η ΔΕΔΑ, θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ Υποδομών, έχει, πλέον, το δικό της “σπίτι” δίπλα στους κατοίκους της Φλώρινας. Με το νέο της γραφείο στην πόλη, παρέχει δια ζώσης, εξατομικευμένες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές που επιθυμούν να συνδεθούν με το, υπό ανάπτυξη, δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του μητρικού ομίλου Italgas, η εταιρεία φέρνει το φυσικό αέριο, και μελλοντικά τα “πράσινα” αέρια, σε γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές, με στόχο την άρση της ενεργειακής τους απομόνωσης. Το έργο κατασκευής του δικτύου στη Φλώρινα προχωρά με γοργούς ρυθμούς και σύντομα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της πόλης θα μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες τους με μια νέα πηγή ενέργειας, οικονομικά πιο προσιτή και βιώσιμη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομίας & Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Φλώρινας, τον δήμαρχο Φλώρινας, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου που θα αποφέρει μεγάλα οφέλη στην τοπική κοινωνία, ενώ θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος».

Οι εργασίες κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός του 2024. Οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών αναμένεται να ενεργοποιηθούν προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το έργο στη Φλώρινα προβλέπει επενδύσεις ύψους 17,78 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η σύμβαση αφορά στην κατασκευή συνολικά 102,5 χλμ δικτύου διανομής φυσικού αερίου, το οποίο αρχικά θα τροφοδοτείται από μονάδα LNG που θα κατασκευαστεί στη Βιομηχανική Περιοχή της Φλώρινας.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014- 2020, έχει εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 19,6 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της δράσης «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου στον Δήμο Φλώρινας», με δικαιούχους τα νοικοκυριά που θα συνδεθούν με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου το οποίο κατασκευάζει η ΔΕΔΑ στην πόλη.

Η δράση αφορά στην αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης σε κατοικίες της Φλώρινας, παρέχοντας επιχορήγηση έως και 100% του κόστους αντικατάστασης. Oι συνδέσεις των καταναλωτών που θα πραγματοποιηθούν και με την υλοποίηση της εν λόγω δράσης αναμένεται να ανέλθουν σε 5.000.

Οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της Φλώρινας μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επιχορήγησης στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ, καταθέτοντας ταυτόχρονα αίτημα σύνδεσης με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης επιχορήγησης λήγει στις 31/7/2023, ενώ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν έως τις 30/9/2023.

epixeiro.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Φλώρινα : Παιδικός θερινός κινηματογράφος

Aίθουσα Σύνταξης

«Μνημεία της πόλης μου: Έκθεση φωτογραφίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φλώρινας

Aίθουσα Σύνταξης

Νέα εποχή για το “Ξινό νερό” Φλώρινας, μετά την στρατηγική συμφωνία με την PRODRINKS Ε.Π.Ε.

Aίθουσα Σύνταξης