florinanews.gr
ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιππότες και δεσποσύνες από το Κάστρο Χλεμούτσι ζωντάνεψαν στη Βιβλιοθήκη Πύργου

Στιγμιότυπο 2023 08 07 9.51.47 πμ
Κοινοποίηση

Οι εμψυχώτριες αποχαιρέτησαν στο τέλος τα παιδιά δίνοντας βεβαιώσεις συμμετοχής, κλείνοντας έτσι, το ταξίδι για κάθε ιππότη και καθεμιά δεσποσύνη του κάστρου.

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου αναβίωσε για τους μικρούς μαθητές που τέλειωσαν τη Β ́ και Γ ́ Δημοτικού, από τις προπτυχια- κές φοιτήτριες των παιδαγωγικών τμημάτων Φλώρινας και Πάτρας κ. Δήμητρα Μανιάτη και κ. Αριάδνη Παπαναστασοπούλου, ένας μύθος με αφορμή το βιβλίο του Άγγελου Τερζάκη «Η Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ». Ιστορικές πηγές και σωρεία ιδεών για το μεγαλοπρεπέστερο κάστρο του παρελθόντος Χλεμούτσι ή Χλουμούτσι ή Clairmont ή Castel Tornese, που ήταν τo σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας με τους θρύλους, περιπέτειες και σαφώς την ιστορία του η οποία ξεκίνησε το 1200.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη γνωριμία νέων φίλων. Ακολο θησε παρουσίαση με το πρόγραμμα Power Point, σχετικά με την τοποθεσία και την ιστορική αξία του κάστρου της Κυλλήνης, Χλεμούτσι καθώς και σχετικό video.

Έπειτα οι δύο εμψυχώτριες μαζί με τις εθελόντριες παρουσίασαν ένα κουκλοθέατρο, κάτι παιδικό αλλά εξίσου σημαντικό. Το θέμα του αντλήθηκε από ένα μύθο, από αυτούς που έχουν καθιερωθεί διαχρονικά για το κάστρο, αλλά σε τέτοια μορφή ώστε να γίνει κατανοητό και ευχάριστο από τα παιδιά.

Στη συνέχεια υπήρξε μεγάλη έκπληξη για τα παιδιά η «τοξοβολία», ένα παιχνίδι το οποίο ειδικά την εποχή των ιπποτών, των βασιλέων και των πριγκίπων εξασκούνταν συχνά από έμπειρους τοξότες. Οι στόχοι, τα βέλη καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, είχαν ως πρωτεύον μέ λημα την ασφάλεια των παιδιών. Ακολούθησε η δραστηριότητα της κατασκευής και χρωματισμού τρισδιάστατων μεσαιωνικών κάστρων, ασπίδων με οικόσημο και ξιφών ανάλογης τεχνοτροπίας. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από αντίστοιχες εικόνες που προβάλλονταν στον πίνακα.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της όλης δραστηριότητας, τα παιδιά έπαιξαν το Μεσαιωνικό παιχνίδι της διελκυστίνδας. Ειδικότερα τους ζητήθηκε να χωριστούν σε δύο στρατόπεδα, δύο στρατόπεδα ιπποτών. Στόχος ήταν, τραβώντας το σκοινί, να κερδίσει το ένα στρατόπεδο ρίχνοντας κάτω τους ιππότες της άλλης ομάδας. Τέλος, αφού δόθηκαν στα παιδιά να ζωγραφίσουν Πρίγκιπες και Πριγκίπισσες στο παλάτι, ιππότες σε μάχη, δράκους που φύλαγαν πύργους, μάγους και γελωτοποιούς της εποχής!

Οι εμψυχώτριες αποχαιρέτησαν στο τέλος τα παιδιά δίνοντας βεβαιώσεις συμμετοχής, κλείνοντας έτσι, το ταξίδι για κάθε ιππότη και καθεμιά δεσποσύνη του κάστρου. Ακόμα, τους δόθηκαν ως δώρα, ξύστρες και γόμες.

Στο υπαίθριο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης οι γονείς περίμεναν τα παιδιά παρέα με ένα βιβλίο κι έναν καφέ.

Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στις εμψυχώτριες και τις εθελόντριες που βοήθησαν στην υλοποίηση μιας τόσο όμορφης, πρωτότυπης και αξιόλογης παρουσίασης για τα παιδιά:

Ευφηλία Μανιάτη
κ. Γωγώ Γιάνναρου
κ. Χαρά Καπαρέλη
κ. Μάρω Θεοδωροπούλου
κ. Κωνσταντίνα Ζαφειροπούλου κ. Αθηνά Τσετσοπούλου

patrisnews.com

Σχετικές αναρτήσεις

Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας Β. Γιαννάκη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση

Τον «τσάκωσαν» 7 χρόνια μετά τον βιασμό

Aίθουσα Σύνταξης

Η Μαριάνα Αναστασιάδου υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Φλώρινα, Τόπος Ζωής Μας»

Aίθουσα Σύνταξης