florinanews.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Πρέσπες… φυσικός πλούτος. Η περιοχή των Πρεσπών

Slider Image
Κοινοποίηση

Στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται η περιοχή των Πρεσπών και βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις χώρες: στην Ελλάδα, την Αλβανία και τα Σκόπια. Με την ονομασία Πρέσπες εννοούμε τις δύο λίμνες αλλά και την τριγύρω περιοχή που εκτείνεται έως τις κορυφές των βουνών που τις περικλείουν.

Μία μέρα στις Πρέσπες συνδυάζει το μαγευτικό τοπίο των λιμνών και του Εθνικού Δρυμού, επισκέψεις σε μνημεία και παραδοσιακούς οικισμούς, κολύμπι, περίπατο και ασυνήθιστες τοπικές γεύσεις.

Στις Πρέσπες θα δεις, θα νιώσεις, θα αφουγκραστείς πολλά. Σπάνια πουλιά: διακόσια ογδόντα δύο είδη από τα εξαφανισμένα στην Ευρώπη, εκατόν ογδόντα από τα οποία ενδημούν στην περιοχή, τα άλλα είναι διαβατάρικα. Όλα όμως, πελεκάνοι, ερωδιοί, κορμοράνοι κλπ. έρχονται και γεννούν εδώ.

Στο Πλατύ ζει ο πελαργός, στην υψηλότερη φωλιά της Ευρώπης (950 μ.).
Ψάρια: δέκα επτά είδη (τα οχτώ ενδημικά), γριβάδια, τσιρόνια, χέλια και το μοναδικό στον κόσμο μπράνα.

Στο ποτάμι του Αγίου Γερμανού ζει υποείδος πέστροφας, επίσης μοναδικό. Αμφίβια: έντεκα είδη (βατράχια, σαλαμάνδρες, φρύνοι, κλπ.). Σαύρες: εννέα είδη, χελώνες: δύο είδη, φίδια: δέκα είδη και θηλαστικά: σαράντα πέντε είδη (λύκος, βίδρα, αρκούδα, κουνάβι, ασβός, αγριόγισο, νυφίτσα κ.α)
Στο χωριό Ψαράδες η προστατευμένη αγελαδίτσα (νάνος) με ύψος 1,10 μ.

Τα καταπράσινα δάση στολίζονται από βελανιδιές, ευθυτενείς πανύψηλες οξιές και τη «βόρεια» σημύδα. Η χλωρίδα της είναι πλούσια, Υπάρχουν χίλια εξακόσια χιλιάδες που έχει η Ελλάδα. Μερικά ενδημούν, όπως η κενταύρια Πρέσπας (centaurea prespana), ενώ τριάντα έξι τελούν καθεστώς διεθνούς προστασίας (Red Data Book: IUCK 1982) καθώς και το μοναδικό στην Ευρώπη «δάσος» αρκεύθου (ψευδοκυπαρισιού) στη διαδρομή από τη Κούλα στους Ψαράδες.
Το κλίμα της Πρέσπας είναι γλυκό και ήπιο, μεταβατικό, μεταξύ μεσογειακού και ηπειρωτικού.
Σε υψόμετρο περίπου 1.000 μ. (ενώ οι λίμνες 852 μ.). Παράγει όλα τα δημητριακά και κυρίως τα φημισμένα «Φασόλια Πρεσπών».
Η Πρέσπα χαρακτηρίζεται και ως Νεραϊδότοπος καθώς είναι γεμάτη θρύλους, παραδόσεις και πλούσια λαογραφία. Από τους απώτατους βασιλείς της Μακεδονίας, ακολουθεί την ιστορία της Φλώρινας (αρχαία Λυγκηστίς). Στην Πρέσπα υπάρχουν κάστρα (Μικρολίμνη, Πυξός) της Ιουστινιανείου αμυντικής γραμμής, ενώ ο Βασιλείος Β’ έκτισε το 1018 άλλα δύο: το «Βασίλειον» προς τιμή του, στο ψηλότερο σημείο του νησιού Άγιος Αχίλλειος (1020 μ.) και το «Κωνστάντειον» στη θέση «Καλές», πριν τον Λευκώνα.

Υπάρχουν επίσης τριάντα περίπου βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί και μνημεία χτισμένα από το 10ο έως το 19ο αιώνα. Από τα παλαιότερα είναι η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο ναός του Αγίου Νικολάου (Πλατύ, 1591) και πολλά ασκητάρια και βραχογραφίες (1373 – 1452) στον όρμο των Ψαράδων και στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Οι «παραδοσιακοί οικισμοί» των Ψαράδων και του Αγ. Γερμανού, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της περιοχής.

Πέρα από τα παραπάνω, αξίζει κάποιος να επισκεφτεί όλα τα χωριά που ανήκουν στην περιοχή των Πρεσπών. Μερικά από αυτά είναι: το Ανταρτικό, η Κρυσταλλοπηγή, ο Λαιμός, το Πλατύ και το Πισοδέρι.

Σχετικές αναρτήσεις

Δημήτρης Καμπόσος / Αλλαγή Πορείας : Τα έργα μας είναι εδώ

Φλώρινα: Προωθήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών η δέσμευση ποσού αποζημιώσεων για ροδάκινα

Aίθουσα Σύνταξης

ΤτΕ: “Βούλιαξε” η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια

Aίθουσα Σύνταξης