florinanews.gr
ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑΥΓΕΙΑ

Προσωπικός Γιατρός: Μάχη για μια εγγραφή στην Αττική – Ακάλυπτο πάνω από το 55%

Doctor
Κοινοποίηση

Σχεδόν 6 στους 10 πολίτες που διαμένουν στην περιφέρεια Αττικής δεν μπορούν να βρουν Προσωπικό Γιατρό, αν και υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα κενά θα καλυφθούν.

Στην Αττική φαίνεται να εντοπίζεται αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εγγραφών των πολιτών στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού, καθώς δεν υπάρχουν γιατροί, αν και οι πολίτες δείχνουν θετικοί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σχεδόν το 55%των πολιτών στην εν λόγω περιφέρεια δεν βρίσκει γιατρό.

Όπως σημείωσε πριν μερικές μέρες ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια 21ου Ιατρικού Συνέδριου Healthworld του Ελληνοναμερικανικού Επιμελητηρίου, συνολικά 4,4 εκατομμύρια άτομα έχουν πλέον Προσωπικό Ιατρό, ποσοστό που μεταφράζεται στο 49,7% του συνόλου των Δικαιούχων πολιτών,

Βέβαια σημείωσε ότι στην Αττική το ποσοστό είναι κάτω από το 45%, όμως τόνισε ότι υπάρχει ευρύτερα αυξητική τάση. Ο κ. Θεμιστοκλέους απέδωσε τον αυξημένο αριθμό εγγραφών τις τελευταίες εβδομάδες σε 2 λόγους:

εγγραφή μέσω φαρμακείων: Το 60% των πολιτών έκλεισε τον Π.Ι. μέσω φαρμακείων
βούληση του κόσμου για εγγραφή το θεσμό
Ποσοστό κάλυψης Δικαιούχου Πληθυσμού Ανά Περιφέρεια
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας, στις 8 από 13 περιφέρειες της χώρας, έχει εγγραφεί πάνω από το 50% των δικαιούχων πολιτών.

Τα κορυφαία ποσοστά κάλυψης Δικαιούχου Πληθυσμού ανά Περιφερειακή Ενότητα:

Φλώρινας: 77,9%

Πιερίας: 66,54%

Ηρακλείου: 62,9%

Μαγνησίας: 62,68%

Λέσβου: 62,65%

Επίσης, από 4.403.594 άτομα, οι 2.783.639 έχουν εγγραφεί σε Προσωπικό Ιατρό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκ των οποίων οι 375.592 σε ΤΟΜΥ, ενώ 1.619.955 έχουν γραφτεί σε Ελεύθερους Επαγγελματίες.

Καθαρά έσοδα Προσωπικού Ιατρού
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας, η μέση κατά κεφαλή αποζημίωση για τον προσωπικό ιατρό υπολογίζεται στα 27,145 ευρώ ανά πολίτη το χρόνο. Αυτό σημαίνει για ένα γιατρό, πως αν αφαιρεθούν τα λειτουργικά έξοδα από το ιατρείο του (γραμματεία, φως νερό), θα μπορεί να λαμβάνει καθαρά ένα ποσό μεταξύ των 1.875 -2.461 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα αν θέλει να ασκεί ιδιωτικό έργο πέρα από αυτές τις ώρες.

“Άρα δίνουμε αμοιβές που δεν είναι εξευτελιστικές και μας δίνουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε πράγματα” σχολίασε, ενώ παράλληλα εξήγησε γιατί αποφασίστηκε ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός στον προσωπικό ιατρό να οριστεί στους 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες.

“Σε μία χώρα που το μεγαλύτερο της πρόβλημα είναι ότι δεν έχει γιατρούς, δεν μπορούμε να χαμηλώσουμε {σ.σ. το ανώτατο όριο εγγεγραμμένων πολιτών”, επεσήμανε.

Ας σημειωθεί ότι ο μέσος πληθυσμός ανά προσωπικό γιατρό στην Ευρώπη είναι 1.687 πολίτες αλλά υπάρχουν αποκλίσεις από χώρα σε χώρα: Μάλτα (2.500 πολίτες), Ολλανδία, (2.322 πολίτες), Σλοβακία (2.163 πολίτες), Νορβηγία (1.219 πολίτες), Ιταλία (1.094 πολίτες).

Διάρκεια ραντεβού στα 15 λεπτά και απεριόριστες επισκέψεις
Για να λειτουργήσει καλύτερα ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, οι πολίτες κλείνουν ραντεβού ηλεκτρονικά με τη διάρκεια επίσκεψης να φτάνει μέχρι τα 15 λεπτά. Ας σημειωθεί ότι μόνο το πρώτο ραντεβού θα διαρκέσει 30 λεπτά για να συμπληρωθεί ο Ατομικός Ιατρικός Φάκελος Υγείας.

Στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για τον ορισμό 15 λεπτών ως ανώτατου χρόνου διάρκειας των ραντεβού, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε με την παρουσίαση ενός διαγράμματος που απεικονίζει τη μέση διάρκεια ενός ραντεβού με προσωπικό γιατρό στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Μάλιστα ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις από πλευράς διαθέσιμου χρόνου.

Ο Γ.Γ. ΠΦΥ υπενθύμισε ότι ο πολίτης έχει δυνατότητα αλλαγής προσωπικού γιατρού 1 φορά του χρόνο και για το πρώτο εξάμηνο τη εφαρμογής του θεσμού, μπορεί να αλλάξει όσες φορές θέλει. Επίσης, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα, δεν έχει μπει όριο στον αριθμό των επισκέψεων στον προσωπικό γιατρό.

Γιατί μπήκαν και άλλες ειδικότητες στον Π.Ι.
Λόγω του μη επαρκούς αριθμού γιατρών Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Παθολογίας που εγγράφηκαν στο σύστημα, αποφασίστηκε πρόσφατα οι πολίτες να μπορούν να αναζητούν προσωπικό γιατρό και ανάμεσα σε ιδιώτες που έχουν τις εξής ειδικότητες: α) αιματολογίας, β) γαστρεντερολογίας, γ) ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, δ) καρδιολογίας, ε) νευρολογίας, στ) νεφρολογίας, ζ) ρευματολογίας, η) παθολογικής ογκολογίας, θ) πνευμονολογίας-φυματιολογίας και ι) φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι πρόκειται για μία κίνηση “που δεν γνωρίζουμε αν θα αποδώσει” γιατί πρόκειται για “αχαρτογράφητα νερά”.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκδήλωσε την αισιοδοξία του για την επιτυχημένη εφαρμογή του θεσμού του Π.Ι.: “Δυσκολίες θα υπάρξουν αλλά ο Προσωπικός Ιατρός θα εφαρμοστεί γιατί πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος” είπε εμφατικά.

Σχετικές αναρτήσεις

ΨΗΦΙΣΜΑ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας

Aίθουσα Σύνταξης

Ρεσιτάλ κιθάρας του Ιωάννη Ανδρόνογλου στο 1ο Διεθνές Υβριδικό Συνέδριο με έδρα τη Φλώρινα

Aίθουσα Σύνταξης

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα στη χώρα