florinanews.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ιαπωνία ο Κ. Μητσοτάκης: Οικονομικό και επενδυτικό το πρόσημο των επαφών του

Kyriakos Mitsotakis, Prime Minister, Greece, Κυριάκος Μητσοτάκης
Κοινοποίηση

Η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της ενέργειας, βρίσκεται στο επίκεντρο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη χώρα της Άπω Ανατολής.

Η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της ενέργειας, βρίσκεται στο επίκεντρο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη χώρα της Άπω Ανατολής.

Η Ελλάδα βρίσκεται «ένα σκαλοπάτι» πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταξίδι για προσέλκυση επενδύσεων
Οικονομικός και επενδυτικός ο ορίζοντας που ανοίγεται για τις επαφές του πρωθυπουργού στο Τόκιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνοδεύεται από τους κυρίους Πιερρακάκη και Φραγκογιάννη, φέρνει στο προσκήνιο, μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του, Αλέξη Πατέλη, τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, μέσα από δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία:

Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έγινε νωρίτερα σήμερα προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία…

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η όλη παρουσίαση πήγε πολύ καλά, με τον πρωθυπουργό να προτάσσει, μεταξύ άλλων:

Τα βασικά σημεία της παρουσίασης του πρωθυπουργού
Η νέα Ελλάδα που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.
Οι πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.
Οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις.
Η πολιτική μείωσης φόρων με παράλληλη τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία “αφύπνιση” για όλους και ανέδειξε την ανάγκη της σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στο πλαίσιο αυτό στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και ολόκληρη την Ευρώπη.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του αυτοκρατορικού θρόνου, Πρίγκιπα Akishino στο Τόκιο. Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη είχαν συνάντηση με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου Πρίγκιπα Akishino και την Πριγκίπισα Akishino.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση. Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και ειδικότερα για την πρωτοβουλία GReco islands που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.


Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Hiroyυki Hosoda στην επίσημη κατοικία του Προέδρου της Βουλής στο Τόκιο. Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και στις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και η συνεργασία της Ιαπωνίας με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Αναφερόμενος δε στις τουρκικές προκλήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών.

Ο Πρωθυπουργός μετέφερε στον κ. Hosoda πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ιάπωνας ομόλογός του θα υπογράψουν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας- Ιαπωνίας. Η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επανενεργοποιεί τις διμερείς σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο και ανοίγει μια νέα σελίδα, καθώς τις αναβαθμίζει σε στρατηγικού χαρακτήρα.

πηγη:ert

Σχετικές αναρτήσεις

Αμύνταιο: “Ανάπλαση μονοπατιού κατά μήκος της λίμνης Πετρών”

Aίθουσα Σύνταξης

Δήμος Φλώρινας: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022 – Πρόγραμμα

Πιλοτικό Πρόγραμμα κινητικότητας 500 ανέργων για εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης