florinanews.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο – Ποιες ρυθμίσεις περιλαμβάνει

41
Κοινοποίηση

Στη Βουλή το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο – Ποιες ρυθμίσεις περιλαμβάνει
04:50, 15.03.2023
Share
facebook
twitter
0
14
bookmark
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, επιβράβευση συνεπών οφειλετών, αναβίωση ρυθμίσεων οφειλών, αγροτικό πετρέλαιο ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Του Χρυσόστομου Τσούφη
Μετά από περίπου 2 εβδομάδες – δικαιολογημένης – καθυστέρησης ήρθε η ώρα να πάρουν το δρόμο προς τη Βουλή οι φορολογικές ρυθμίσεις που “χρωστάει” το Υπουργείο Οικονομικών. Μεχρι αργά χτες το βράδυ οι πληροφορίες έλεγαν ότι η σημερινή μέρα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες κατάθεσης τους. Οι περισσότερες έχουν ήδη ανακοινωθεί , δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις , θα ενισχύσουν όμως πληθώρα νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Μεταξύ των μέτρων είναι:

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ : Το μέτρο αφορά την αναβίωση των ρυθμίσεων 72 ή 120 δόσεων για τους οφειλέτες που τις έχασαν μέσα στην πανδημία από την 1η Νοεμβρίου 2021 κι έπειτα. Μόνες υποχρεώσεις :

Η πληρωμή έως τις 31 Ιουλίου 2 δόσεων – της τρέχουσας και μιας επιπλέον -

Η ρύθμιση τυχόν επιπλέον οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Εξυπακούεται ότι όσοι δεν έκαναν τον κόπο να ρυθμίσουν τις οφειλές τους πριν τον Νοέμβριο του 2021 σε καμιά από τις προσφερθείσες ρυθμίσεις , μένουν εκτός της αναβίωσης.

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΥΝΕΠΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ: Για πρώτη φορά υπάρχει πρόνοια για τους συνεπείς μέχρι την πανδημία δανειολήπτες. Αυτοί μπορούν τα χρέη που δημιούργησαν μετά την 1η Νοεμβρίου να τα εντάξουν σε μια νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων με ελάχιστη δόση τα 30€. Σε αυτές μπορούν να εντάξουν και τυχόν ρυθμισμένες στην πάγια ρύθμιση οφειλές.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ : Καταργείται το πρόστιμο των 100€ για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον για πιστωτικές, μηδενικές ή για δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει φόρος έως 100€. Η ρύθμιση αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα , το πρόστιμα διατηρουνται για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες , 250€ εφόσον τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500€ για διπλογραφικά βιβλία. Η κατάργηση θα είναι μάλιστα αναδρομική καλύπτοντας κι όσους έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ή στην διεύθυνση επίλυσης διαφορών.

ΕΦΑΠΑΞ ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΟΥ : Θεσπίζεται έκπτωση 3% για όσους πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΑ : Επισπεύδεται το άνοιγμα της πλατφόρμας με στόχο να επιτραπεί σε όσους κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας, να τις πάρουν πίσω πριν το Πάσχα και να κάνουν έτσι…γιορτές στο χωριό. Αν κάποιος λ.χ. δηλώσει τον Απρίλιο ότι επιθυμει να ενεργοποιήσει το Ι.Χ. του για 3 μήνες θα πληρώσει τα 3/12 των τελών κυκλοφορίας. Αν ο ίδιος ιδιοκτήτης επιστρέψει τις πινακίδες μετά την παρέλευση των 3 μηνών τότε θα πληρώσει το διπλάσιο του συνόλου των τελών κυκλοφορίας.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΦΠΑ : Έως το τέλος του έτους συντελεστή 13% θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν οι μεταφορές προσώπων, η εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τα μη αλκοολούχα ποτά, ο καφές καθώς και κολυμβητήρια, γυμναστήρια και σχολές χορου που δεν έχουν απαλλαχθεί από τον ΦΠΑ.

Επίσης ΦΠΑ 6% θα συνεχίσουν να έχουν μεταξύ άλλων τα αγαθά δημόσιας υγείας όπως μάσκες , γάντια κι αντισηπτικά καθώς και τα εισητήρια των κινηματογράφων.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ : Όπως εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός περίπου 320.000 κατ’επαγγελμα αγρότες θα επιδοτηθούν τον ΕΦΚ του πετρελαίου που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για τις εργασίες τους. Το μέτρο είχε καταργηθεί το 2016, επέστρεψε το 2022 και θα επαναληφθει και φέτος με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 80εκατ€.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Η διαδικασία για τις αιτήσεις

Aίθουσα Σύνταξης

ΔΥΠΑ: Από αύριο η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

Aίθουσα Σύνταξης

Τα εγκαίνια του καταστήματος MEXX Φλώρινας