florinanews.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Συγκλίσεις μόνο με προοδευτικές δυνάμεις, στο τέλος του χρόνου το ψηφοδέλτιο της Ημαθίας και τέλος Ιανουαρίου οι υποψήφιοι για Δήμους

untitled-1-1621
Κοινοποίηση

Για ένα χάος, που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. από τη Νέα Δημοκρατία, έκανε λόγο ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και μέλος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο Αν. Γραμματέας του κόμματος κ. Γιώργος Βασιλειάδης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι στην «Ελιά» παρουσία του γραμματέα της Νομαρχιακής Ημαθίας Κώστα Καλδάρα που καλωσόρισε και παρουσίασε τους ομιλητές και του μέλους, Πολυτίμης Σαζακλίδου. Αφορμή, η επίσκεψη του κλιμακίου στην Ημαθία και η ημερίδα για τις έξι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Τετάρτης στο Αιγές Μέλαθρον.

«…Κι αυτό το χάος του Μητσοτάκη δεν πρέπει να το ζήσουμε άλλο, πρέπει να υπάρξει αλλαγή και γι΄ αυτό, ο προοδευτικός ο κόσμος πρέπει να συνομιλήσει με τις υγιείς δυνάμεις της χώρας και μέσα από τέτοιες διαδικασίες να συζητηθούν προτάσεις και να βρεθούν κοινοί δρόμοι και συγκλίσεις», είπε ο κ. Σπίρτζης.

«Ημαθία και Βόρεια Ελλάδα στα αζήτητα»

Αναφερόμενος στην Ημαθία εκτίμησε ότι «είναι από τους νομούς που πρέπει να στηριχθεί διότι δεν της λείπει τίποτα, παρά μόνο μια προοδευτική επιλογή. Να προχωρήσει με μία κυβέρνηση, έξω από τα μνημόνια, για μία παραγωγική δομή, η οποία σήμερα απαξιώνεται από τη δεξιά παράταξη και το έχει πληρώσει αυτό Ημαθία. Νομίζω ότι εκτός από εξαγγελίες, η περιοχή δεν πρέπει να είδε κανένα έργο, έστω και σε επίπεδο στήριξης των παραγωγικών δυνάμεων ή των αγροτών», τόνισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας οτι «η δεξιά είχε πάντα την Ημαθία και τη βόρεια Ελλάδα στα αζήτητα». Κι αυτό, είπε, «πρέπει να μετατραπεί, με ένα ευρύτερο σχέδιο που θα συνδιαμορφώσουμε για τη χώρα».

Τόσο ο κ. Βασιλειάδης όσο και ο κ. Σπίρτζης έκαναν αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισαν «άθλια, που αντιμετωπίζει με νοσηρό και άρρωστο τρόπο τον ελληνικό λαό, την κατάσταση στη χώρα και που αντί να απολογούνται για όσα συμβαίνουν ζητούν και τα ρέστα».

Ο κ. Σπίρτζης αναφερόμενος σε περιστατικά, όπως το πρόσφατο με τον 16χρονο Ρομά, που δέχθηκε πυροβολισμό από αστυνομικό, έκανε λόγο για «ανοχή της κυβέρνησης σε συμπεριφορές της αστυνομίας, ως αποτελέσματα ακροδεξιάς αντίληψης και ανεύθυνης τακτικής του Θεοδωρικάκου και Μητσοτάκη, που έχουν πολιτική ευθύνη… Η ΕΛΑΣ έχει εργαλειοποιηθεί για να εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες». Αναφορές έγιναν μετά από ερωτήσεις και στη συμφωνία των Πρεσπών σε συνάρτηση με τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία μετά από αυτό, αλλά και στους πλειστηριασμούς και τις παρακολουθήσεις. Ο κ. Βασιλιάδης εκτίμησε ότι «μετά τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που κατόρθωσε να κλείσει μία πληγή 20 χρόνων, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει με ψεύτικα αφηγήματα για το θέμα των Πρεσπών, όμως ο κόσμος κατάλαβε ποιοι τον κορόιδεψαν και ποιοι πήγαν να κάνουν business, με την συμφωνία. «Ο Μητσοτάκης είναι ένα εξελιγμένο μοντέλο του πατέρα του σε όλα και στα εθνικά», τόνισαν.

Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς και το νόμο που ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, απάντησαν ότι «ανάμεσα στο νόμο τότε, που υπήρχε απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι σήμερα, μεσολάβησε ένας πτωχευτικός νόμος Μητσοτάκη που άφησε τα κόκκινα δάνεια στα φαντς κάτι που εμείς καταψηφίσαμε…Είχαμε κάνει ένα ορθό πλαίσιο για τη διαχείριση των δανείων και σήμερα φτάσαμε σε ένα άθλιο πλαίσιο που υφαρπάζει σπίτια δανειοληπτών», τονίστηκε, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό θα το αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα μπουν κριτήρια που θα αποσαφηνίζουν και θα διευκρινίζουν το πλαίσιο, ενώ θα διασφαλίσει και την ορθή λειτουργία της οικονομίας, «διότι δεν εξαρτάται από κανέναν» παρά μόνο από τον ελληνικό λαό.

«Αποκλείεται οποιαδήποτε συνεργασία με κόμμα δεξιάς προέλευσης»

«Ήρθε η ώρα να πάνε στο σπίτι τους και να επανέλθει η δημοκρατία και οι υγιείς δυνάμεις της χώρας», τόνισαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις για μετεκλογικές συνεργασίες αν χρειαστεί, απέκλεισαν οποιαδήποτε περίπτωση συνεργασίας με κόμμα δεξιάς προέλευσης, προτείνοντας μόνο προοδευτικές κυβερνητικές συγκλίσεις, καθώς, όπως επισημάνθηκε: «ο προοδευτικός κόσμος έχει κοινή γραμμή και απέναντι στο άθλιο νόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και κοινή στάση για το Ασφαλιστικό, για το Ταμείο Ανάκαμψης για τις παρακολουθήσεις κι από αυτό και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς ότι απαιτείται μία δημοκρατική σύγκλιση στη σημερινή πολιτική σκηνή, απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση που έχει περάσει από τη μεταπολίτευση και μετά της οποίας η αθλιότητα δεν έχει τέλος».

Για το ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών στην Ημαθία, ο κ. Βασιλειάδης είπε ότι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία ενός ψηφοδελτίου που θα δείχνει την ιστορική συνέχεια, θα κάνει άνοιγμα στο συνολικό προοδευτικό χώρο, από το δημοκρατικό κέντρο έως τις παρυφές της αριστεράς, με άνοιγμα επίσης στους νέους, στις τοπικές κοινωνίες και στους επαγγελματίες, που μπορούν να εκφράσουν την πολιτική αλλαγή του τόπου.

Η ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων θα γίνει στο τέλος του έτους, αφού εξεταστούν και τα δεδομένα των εδρών με τη νέα απογραφή.

Συνολικά στην χώρα θα ανακοινωθούν σε ποσοστό 80% τα ψηφοδέλτια, όμως για την Ημαθία θα έχουμε το 100% ενώ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές το πλαίσιο σύγκλισης θα σχετίζεται με την αυτονομία και την ανάταξη της τοπικής αυτοδιοίκησης που πρέπει να ενεργοποιηθεί και να ενεργοποιήσει τους πολίτες, με τοπικά συμβούλια, δημοψηφίσματα και τοπική αποκέντρωση στην αυτοτέλεια των πόρων και των στελεχών, ώστε να μπορούν να παίξουν το ρόλο τους. «Σε καμία περίπτωση, δημάρχους που να βολεύονται με απευθείας αναθέσεις. Θέλουμε αξιόλογους ανθρώπους χωρίς δογματισμούς, με προαπαιτούμενα διαφάνειας και στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης», διευκρίνισε ο κ. Βασιλειάδης. Προς τούτο, γίνονται ενημερωτικές διαδικασίες σε όλη τη χώρα με αναφορές και κριτική στον εκλογικό νόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ευρεία σχήματα και προτάσεις όχι μόνο σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ένα επιπλέον κριτήριο θα αποτελέσουν και τα δημοσκοπικά εργαλεία, ώστε οι επικεφαλής να μπορούν να έχουν άνοιγμα και αποδοχή στην κοινωνία.

Η επιλογή των υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου μόνο με στηρίξεις και χωρίς χρίσματα.

«Η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να ακολουθήσει τη μεγάλη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων», υπογράμμισαν τα στελέχη, κλείνοντας την συνέντευξη.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου και οι: Άγγελος Τόλκας, Φρόσω Καρασαρλίδου, Αντώνης Μαρκούλης, Πέτρος Τσαπαρόπουλος, Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Χαμπίδης, Κυριάκος Θεοδωρίδης και τοπικά στελέχη.

Σχετικές αναρτήσεις

Δυναμική η συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Φιλώτα

Aίθουσα Σύνταξης

Ευχαριστήριο του δημοτικού σχολείου Αχλάδας

Aίθουσα Σύνταξης

Εκλογές 2023: Μάθε πού ψηφίζεις – Η πλατφόρμα και το τηλεφωνικό κέντρο

Aίθουσα Σύνταξης