florinanews.gr
ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Στα 3,2 δισ. η επιδότηση στους λογαριασμούς

αρχείο λήψης
Κοινοποίηση

Τα μέτρα για τις μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για την ανακούφιση των νοικοκυριών
που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, εξειδικεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί. 

Ξεκινώντας την παρουσίαση ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ότι η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης. Τόνισε ότι η χώρα έχτισε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, παρά τους ισχυρούς «τριγμούς» που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες κρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην υιοθέτηση των ακόλουθων μέτρων:

 • Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για Μάιο – Ιούνιο διευρύνονται σημαντικά. Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ.
 • Το μήνα Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν εκδοθεί για καταναλωτές από το Δεκέμβριο 2021 έως τον Μάιο 2022. Η επιδότηση θα επιδίδεται στους λογαριασμούς μέσω IBAN των καταναλωτών. Το κόστος των μέτρων αυτών έχει υπολογιστεί 280 εκατ.
 • Συνεχίζει να επιδοτείται για τους μήνες Μάιο – Ιούνιο η τιμή του πετρελαίου κίνησης (κόστος μέτρων 45 εκατ. ευρώ)
 • Από τον Ιούλιο του 2022 ενισχύεται οριζόντια η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ειδικού μηχανισμού, ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές. Σκοπός είναι οι τιμές λιανικής είναι παραμένουν σταθερές.
 • Θα επιδοτηθούν γενναία τα οικιακά τιμολόγια για νοικοκυριά, μικρομεσαίες και αγροτικές επιχειρήσεις (Κόστος μέτρων 800 εκατ. ευρώ)

«Με αυτές τις παρεμβάσεις που εξαντλούν το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήσαμε, η κυβέρνηση απαντά στις εύλογες αγωνίες της κοινωνίας. Θα θέλαμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, όμως η ευθύνη δεν μας αφήνει να διαταράξουμε τη δημοσιονομική ισορροπία και ευστάθεια», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο υπουργός Οικονομικών.

Η εξειδίκευση του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης από τον Κώστα Σκρέκα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τα ακόλουθα μέτρα:

 • Τον Μάιο – Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Όλα τα νοικοκυριά θα δουν γενναίες μειώσεις στους λογαριασμούς τους.
 • Για το ηλεκτρικό ρεύμα η επιδότηση για το μήνα Μάιο αφορά το μήνα Μάιο θα είναι για όλες τις κατοικίες κύριες και μη κύριες ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Για κατανάλωση έως 300 kWh η επιδότηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 86%.
 • Για το φυσικό αέριο συνεχίζεται η επιδότηση συνεχίζεται με ποσό 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα
 • Από την 1η Ιουλίου προχωρούμε σε μια δραστική κίνηση στην αγορά ενέργειας μέσω ειδικού μηχανισμού. Αποσυνδέονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από τις διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς.
 • Αναστάλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα εφαρμογής του ειδικού μηχανισμού.

Η εξειδίκευση του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης από τον Θεόδωρο Σκυλακάκη

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπογράμμισε πως η «πηγή του κακού υπήρξε η αύξηση κατά πέντε φορές της τιμής του φυσικού αερίου» και εν συνεχεία προχώρησε στην ανακοίνωση των νέων μέτρων που είναι τα εξής:

 • Για τους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 01/12/2021 έως τις 31/05/2022 – ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού. Αυτό σημαίνει πως μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή κι όχι με βάση την περίοδο της κατανάλωσης. Αυτό το μέτρο αφορά σε οικιακούς καταναλωτές που δεν έχουν καλυφθεί από τις υπάρχουσες εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους. Η επιδότηση θα δοθεί μέσω τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στους καταναλωτές (νοικοκυριά, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ).
 • Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος μέσα στους έξι μήνες (Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022) πάνω από 30 ευρώ, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ.
 • Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή του ποσού είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό σε συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την ΑΑΔΕ. Στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία της κύριας κατοικίας, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επικαιροποιεί τα στοιχεία του σε περίπτωση αλλαγής πρώτης κατοικίας.

Σχετικές αναρτήσεις

Τουρκικά μαχητικά μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη

Φλώρινα: Σύντομα οι εργασίες του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου

Φλώρινα: Σύλληψη 35χρονου αλλοδαπού για παράβαση του τελωνειακού κώδικα

Aίθουσα Σύνταξης