florinanews.gr
ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Φλώρινα: Συμμετοχή ΟΕΝΕΦ στο ERASMUS στην Ιρλανδία

resized_20220817_103051
Κοινοποίηση

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus συμμετείχε ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας – ΟΕΝΕΦ σε συνεργασία με τον Ιρλανδικό οργανισμό Νεολαίας, “Tipperary Regional Youth Service”, στην περιοχή Tipperary της Ιρλανδίας.

Την αποστολή συνόδευσαν ο Χρήστος Μογλενίδης και η Νικολέτα Θεοδωρίδου, youth workers και μέλη του ΟΕΝΕΦ. Συμμετείχαν συνολικά 40 νέες και νέοι ηλικίας 14 – 17 ετών, από την Ιρλανδία και την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 20 ήταν εθελοντές/ντριες από τη Φλώρινα και το Αμύνταιο, ενεργά μέλη του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας.

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν με άλλους νέους από την Ιρλανδία και ταυτόχρονα να εξερευνήσουν ποικίλες απόψεις σχετικά με την υγεία και την ευημερία, λειτουργώντας μέσα σε ένα διαφορετικό πολιτιστικό πλαίσιο.

Μέσα από μια σειρά αθλητικών δραστηριοτήτων όπως canoe-kayak, αναρρίχηση, τοξοβολία, orienteering, αυτοάμυνα, zumba και yoga, οι νέες και νέοι κατάφεραν να εξερευνήσουν τις πολιτισμικές διαφορές γύρω από την ψυχική υγεία, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει μέσα στις κοινότητές τους, να μιλήσουν ανοιχτά και ειλικρινά τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική τους υγεία και συνεπώς να εντοπίσουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους προκειμένου να υποστηρίξουν θετικά και να φροντίσουν τη δική τους ευημερία. Επίσης, τα διαδραστικά εργαστήρια παραγωγής ιστοριών λειτούργησαν καταλυτικά στο περαιτέρω δέσιμο με την ομάδα των Ιρλανδών.
Λίγα λόγια από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες:

Θοδωρής Τρυφωνίδης, 16 ετών, Αμύνταιο

“Η εμπειρία στην Ιρλανδία με το πρόγραμμα του ΟΕΝΕΦ ήταν μοναδική. Έκανα πολλές γνωριμίες, ήρθα πιο κοντά με άτομα που δεν ήξερα και έκανα νέες φιλίες με Έλληνες και με Ιρλανδούς, φιλίες που ίσως κρατήσουν για πάντα. Έκανα μοναδικές δραστηριότητες που μερικές από αυτές με έφεραν ένα βήμα πιο κοντά για να ξεπεράσω τους φόβους μου”.

Χρήστος Παπαγιαννάκης, 15 ετών, Φλώρινα

“Αυτή η ανταλλαγή ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Μου έδωσε την ευκαιρία να εξερευνήσω πολλά μέρη στην Ιρλανδία, ενώ παράλληλα να γνωρίσω νέα άτομα τόσο από την Ιρλανδία όσο και από την Ελλάδα με τα οποία ελπίζω να διατηρήσω επικοινωνία. Τέλος, έμαθα πολλά καινούργια πράγματα για την ευεξία και να δοκιμάσω αθλητικές δραστηριότητες”.

Έρρικα Βελίδου,16 ετών, Φλώρινα

“Τα ταξίδια γενικότερα είναι μια αξέχαστη εμπειρία από μόνα τους, πόσο μάλλον όταν αυτά γίνονται με άλλα παιδιά. Η απόφαση να πάω Ιρλανδία με τον ΟΕΝΕΦ τελικά ήταν μια από τις καλύτερες που έχω κάνει και δεν θα το μετανιώσω. Υπήρχε πολύ βοήθεια από τα μέλη του ΟΕΝΕΦ και όλα ήταν οργανωμένα .Από την άλλη, οι φιλίες που ανέπτυξα τόσο με τα παιδιά από την Ελλάδα τόσο και με τους Ιρλανδούς, ήταν ένα πολύ μοναδικό κομμάτι που είμαι σίγουρη πως θα είναι ένα γερό εφόδιο για το μέλλον μου. Επίσης το να επισκέπτεσαι νέες χώρες και νέα μέρη είναι κάτι το μοναδικό γιατί βγαίνεις από τον κλειστό κύκλο της πόλης σου και ανοίγονται οι ορίζοντες για κάθε νεαρό/η σε αυτή την ηλικία. Ελπίζω να έχω την ευκαιρία να ξανά ζήσω αυτή την εμπειρία και ακόμα πολλές άλλες τέτοιες”.

Βασιλεία-Ραφαηλία Λιάκου, 15 ετών, Άγιος Παντελεήμονας

“Η συμμετοχή μου σε αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων του ΟΕΝΕΦ ήταν πολύ σημαντική για εμένα μιας και είχα πολλές προσδοκίες. Νιώθω πολύ ευγνώμων που επιλέχτηκα ανάμεσα σε τόσα άλλα άτομα της ηλικίας μου και έζησα μια τόσο πρωτόγνωρη εμπειρία. Στη Φλώρινα αλλά και στο ταξίδι στην Ιρλανδία γνώρισα νέα άτομα και περάσαμε ωραίες στιγμές μαζί και ήρθα σε επαφή με έναν άλλο διαφορετικό πολιτισμό από τον δικό μας”.

Αντωνία Γρίβα, 16 ετών, Αμύνταιο

“Ως πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό καθώς και πρώτη συμμετοχή σε ένα από τα προγράμματα του ΟΕΝΕΦ είμαι πολύ ευχαριστημένη και ευγνώμων που συμμετείχα. Ήταν μια ευκαιρία ζωής και καλό είναι να μην τις αφήνετε να φεύγουν αυτές τις ευκαιρίες. Περάσαμε υπέροχα και οι leaders ήταν πολύ φιλικοί και ανοιχτοί προς εμάς και φυσικά και προς τους Ιρλανδούς φίλους μας, πράγμα το ευχάριστο. Ακόμα πιο ευχάριστο ήταν οι φιλίες που δημιουργήθηκαν μεταξύ παιδιών της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Η εμπειρία ήταν απίστευτη”.

Τάτες Σωτήρης, 16 ετών, Φλώρινα

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΟΕΝΕΦ, που δίνει την ευκαιρία σε παιδιά διαφόρων ηλικιών να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς καθώς και να κάνουν διεθνείς φιλίες που κρατάνε για μια ζωή. Ήταν μία καταπληκτική εμπειρία, μάθαμε πολλά καινούργια πράγματα καθώς και καινούργια συνομήλικα παιδιά από την Ιρλανδία. Επιπρόσθετα, συνάντησα κάποια παιδιά που είχα γνωρίσει σε προηγούμενα προγράμματα και μπορώ να πω πως οι φιλίες που δημιουργούνται σε τέτοια προγράμματα κρατάνε για πάντα”.

Νικολέτα Θεοδωρίδου, 23 ετών, Νάουσα

Άλλη μια ανταλλαγή νέων, άλλη μια αξέχαστη εμπειρία. Νιώθω ευγνώμων, νιώθω γεμάτη και ξεχωριστή. Ευχαριστώ πολύ τον οργανισμό ενεργών νέων Φλώρινας για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει και τις ευκαιρίες που μου ξεδιπλώνονται αφού δεν είναι απλά «ταξίδια», απλές γνωριμίες αλλά πολλά παραπάνω. Ευχαριστώ τον συνεργάτη μου και τα υπέροχα παιδιά μας. Τους εύχομαι να παραμείνουν ενεργά, παραγωγικά και να αρπάζουν κάθε αντίστοιχη εμπειρία καθώς είναι παραπάνω από τυχερά να ζουν τέτοιες ξεχωριστές στιγμές συγκριτικά με άλλους νέους στη χώρα μας. Να είστε ανοιχτοί, να είστε ενεργοί νέοι και να ξεπερνάτε τα όρια σας.

πηγή: www.ertnews.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τα 181 σημεία του ΕΟΔΥ για δωρεάν rapid την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου

Aίθουσα Σύνταξης

Πτολεμαΐδα: Αρκούδα “επισκέπτεται” τα περιβόλια του Δροσερού [βίντεο]

Aίθουσα Σύνταξης

Εκδηλώσεις μνήμης στη Φλώρινα για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Aίθουσα Σύνταξης