florinanews.gr
ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φλώρινα: Aρκούδα «έκλεβε» κοτέτσια – Την έπιασαν στα πράσα και την επανένταξαν στο δάσος

Zdenek Machacek Qg2c0q6j S Unsplash
Κοινοποίηση

Η αρκούδα ραδιοσημάνθηκε ώστε να παρακολουθούνται τα ίχνη της


Επιστήμονες εντόπισαν αρκούδα, που είχε μπει σε πολλά κοτέτσια και σ’ έναν περιστερώνα στο Βαρικό στη Φλώρινα και κατάφεραν να την επανεντάξουν σε δασική περιοχή, μακριά από τον οικισμό.

Επίσης, η αρκούδα ραδιοσημάνθηκε έτσι ώστε οι επιστήμονες να παρακολουθούν τα ίχνη της σε περίπτωση που προσεγγίσει ξανά κτηνοτροφικές μονάδες. Συγκεκριμένα, θα παρακολουθούνται καθημερινά οι κινήσεις της από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και την Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ. Αν το ζώο πλησιάσει στο μέλλον κάποιον οικισμό, τα δεδομένα από το ραδιοκολλάρο θα κάνουν γνωστή την θέση του, διευκολύνοντας την απώθησή του.

Πρόκειται για μία θηλυκή αρκούδα, ηλικίας περίπου 8 χρόνων και βάρους 130 κιλών, η οποία επί έναν μήνα έμπαινε σε κοτέτσια, μέχρι που ύστερα από μία εβδομάδα προσπαθειών, οι επιστήμονες κατάφεραν να την παγιδεύσουν. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία της παγίδευσης, της νάρκωσης, της μεταφοράς και της ανάνηψης του ζώου σε μία νέα περιοχή, είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αποτελεσματική, καθώς προκαλεί στο ζώο το απαραίτητο σοκ, ώστε να αποφεύγει να προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές.

Φλώρινα: Πώς παγιδεύτηκε η αρκούδα
Για την παγίδευση αρχικά τοποθετήθηκε μία μεταφερόμενη ειδική παγίδα-κλουβί για αρκούδα, που θα μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα σε περίπτωση που η αρκούδα σημείωνε ζημιές κοντά σε άλλο οικισμό. Στην πρώτη φάση της επιχείρησης συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, της ΚΟΜΑΘ, του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Αρκτούρος και Καλλιστώ.

Ύστερα από μερικές ημέρες χωρίς αποτελέσματα ως προς την παγίδευση και με την αρκούδα να φαίνεται να μην έχει απομακρυνθεί από το Βαρικό, τοποθετήθηκαν και κάποιες παγίδες με ειδικό συρματόσχοινο. Τελικά, το ζώο πιάστηκε τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου και ραδιοσημάνθηκε από συνεργάτες της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ και του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσία στελεχών της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας.

Τόσο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και η Καλλιστώ και ο Αρκτούρος είναι εταίροι στο ευρωπαϊκό έργο «LIFE Bear-Smart Corridors» που έχει στόχο την διασφάλιση της λειτουργικότητας σημαντικών διαδρόμων κίνησης των αρκούδων, των λεγόμενων «διαδρόμων έξυπνης συνύπαρξης».

Το έργο «LIFE Bear-Smart Corridors» αποτελεί μία διεθνή συνεργασία μεταξύ φορέων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ολλανδία και υλοποιείται στον Δήμο Αμυνταίου και στους Δήμους Τρικκαίων και Μετεώρων. Στο έργο συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος», η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., ο Δήμος Αμυνταίου και το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις

Θέσεις εργασίας (εργατοτεχνιτών) από την εταιρεία Tottis Foods International

Aίθουσα Σύνταξης

Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή της βενζίνης – Πού προβλέπεται να φτάσει η λιανική

Φλώρινα: Ερώτηση για μη λειτουργία προγράμματος για προληπτικό έλεγχο μαστογραφία

Aίθουσα Σύνταξης